Geschiedenis DSP

Historische terugblik op Pétanquevereniging De Soepele Pols,
een begrip in de Brabantse Kempen!

Voor de pétanquers (boulers) in De Kempen, maar ook in de verre omstreken, is De Soepele Pols (DSP) in Netersel algemeen bekend, oftewel een begrip! Onze vereniging bestaat al sinds 12 maart 1978. Sindsdien wordt bij DSP het pétanquespel in verenigingsverband in een ontspannen sfeer, maar ook fanatiek beoefend.

We willen het zeker niet onvermeld laten, maar de grondlegger van het pétanquespel in Netersel is John van Maren geweest. Hij was degene die – eerst als liefhebberij en als een fervent Frankrijk-liefhebber- met vrienden achter in zijn tuin met pétanquen was begonnen. Al snel had hij ook anderen “besmet” met het pétanque-virus. Kort hierna ging men pétanquen op de parkeerplaats bij Café Hooijen, met als uitbaters het echtpaar Sjef en Jo Hooijen.

Aan de tapkast bij Sjef en Jo werd een plan bedacht om een heuse pétanquebaan te maken en al de daaropvolgende dag werd met kruiwagen, schop en niet te vergeten met heel veel enthousiasme, de eerste pétanquebaan naast het café aangelegd.

Door het steeds toenemende aantal liefhebbers –zowel jong als oud- uit Netersel en omgeving, werd al snel de verharde parkeerplaats bij het café omgevormd tot een waar bouleplein, met meerdere banen. Om ook in de wintermaanden te kunnen spelen, werd daarna een stal bij het woonhuis van John van Maren met vereende krachten omgebouwd tot een heuse boulodrôme (= een overdekte plaats waar pétanque gespeeld kan worden). Met de verwarming van een potkacheltje en natuurlijk op zijn tijd een drankje en een hapje, werd daar op veel avonden tot in de late uurtjes gespeeld. De deelnemers en hun supporters hadden vrij snel bedacht om een bus te huren, om met half Netersel naar de verre, grote stad Amsterdam af te reizen om daar te gaan pétanquen. Voor verschillenden was dit “hun wereldreis” om eens buiten het dorpje Netersel, de stille Kempen en ook buiten Noord-Brabant te komen.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw ontstond er gezien het aantal leden (circa 50), maar ook door de groei van het aantal verenigingen in de omgeving, behoefte aan een grotere binnen- en buiten accommodatie. Na de nodige onderhandelingen gaf de Gemeente Bladel uiteindelijk toestemming om de oude houten noodlokalen van het Pius X College ter beschikking te stellen van onze vereniging. Tegenslag in de vorm van brand en het omwaaien van de gebouwen tijdens een zware storm, was voor het toenmalige bestuur de aanleiding geweest om een lening aan te gaan en een stenen gebouw neer te zetten.

Met de nodige zelfwerkzaamheid van de eigen leden, werd er op het Sportpark De Groesbocht in Netersel een mooie boulodrôme gerealiseerd met 6 verwarmde binnenbanen en 20 buitenbanen.

Steeds meer verenigingen, maar ook andere groepen en families weten “de weg” naar ons boulodrôme te vinden, om een gezellige (familie)dag te beleven. Met trots zeggen we dan ook dat DSP een meer dan sociale functie binnen Netersel en de Gemeente Bladel vervult.

Alle belangstellenden nodigen wij van harte uit om eens te komen kijken naar het pétanquen bij onze gezellige accommodatie op één van onze clubavonden. Het is ook mogelijk om dan zelf eens een “balletje” te werpen, waarbij de nodige uitleg gegeven kan worden.
Het is ook mogelijk om een boule clinic te volgen, zowel voor verenigingen als bedrijven, in overleg kan daar naar wens invulling aan gegeven worden.

Als je (nog) geen jeu de boule ballen hebt, kun je tijdelijk gebruik maken van een set, die door onze club beschikbaar kan worden gesteld. Ook is het mogelijk om wat informatie over zowel het pétanquen als over onze vereniging mee te nemen. Ook kun je vrijblijvend een inschrijfformulier meenemen.

Aan het lidmaatschap zitten géén verplichtingen vast, je komt zo vaak als je zélf wilt of kunt. Je kunt zelf kiezen of je mee wilt doen aan de (interne) toernooien, niets moet, veel mag, we hebben een laagdrempelig beleid: ook gezellig een bakje koffiedrinken en eens bijkletsen mag!

Wil je meer informatie: klik dan op de knop Contact en Route, boven in de pagina.

12-03-1978  /  12-03-2023