Historische terugblik op Pétanquevereniging De Soepele Pols ……..
Een bekend begrip in De Kempen!

Voor de pétanquers (boulers) in De Kempen, maar ook in de verre omstreken, is De Soepele Pols (DSP) in Netersel algemeen bekend, oftewel een begrip! Immers de vereniging bestaat al sedert 1978. Sedertdien wordt bij DSP het pétanquespel in verenigingsverband op een voorbeeldige manier gepromoot en ook actief beoefend.

We willen het zeker niet onvermeld laten, maar de grondlegger van het pétanquespel in Netersel is John van Maren geweest. Hij is het die eerst –als liefhebberij en als een fervent Frankrijk-liefhebber (een echte francofiel)- met vrienden achter in zijn tuin het pétanquespel heeft gespeeld. Al snel heeft hij ook met anderen “besmet” met het pétanque-virus en toen ging men het spel beoefenen op de parkeerplaats bij het Café Hooijen met als uitbaters het echtpaar Sjef en Jo Hooijen.

Aan de tapkast bij Sjef en Jo is daarna een plan bedacht en al de daaropvolgende dag is met kruiwagen, schop en niet te vergeten met heel veel enthousiasme de eerste pétanquebaan langs het café aangelegd.

Door het steeds toenemende aantal liefhebbers –zowel jong als oud- uit Netersel en omgeving, is al snel en in overleg met Sjef en Jo de verharde parkeerplaats bij het café omgevormd tot een waar bouleplein met meerdere banen. Om ook in de wintermaanden te kunnen spelen, is daarna een stal bij het woonhuis van John van Maren met vereende krachten omgebouwd tot een heuse boulodrôme (= een overdekte plaats waar pétanque gespeeld kan worden). Met de verwarming van een potkacheltje en natuurlijk op zijn tijd een drankje en een hapje, is daar veel avonden en tot in de late uurtjes gespeeld. De deelnemers en hun supporters hebben op een keer een bus gehuurd om met half Netersel naar de verre, grote stad Amsterdam af te reizen om daar te gaan pétanquen. Voor verschillenden was dit “hun wereldreis” om eens buiten het dorpje Netersel, de stille Kempen en ook buiten Noord-Brabant te komen.

Door veel te oefenen en met het nodige enthousiasme zijn in de (landelijke) competities en op de diverse toernooien fraaie resultaten behaald.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw ontstaat er gezien het aantal leden (circa 50), maar ook door de groei van het aantal verenigingen in de omgeving, behoefte aan een grotere binnen- en buitenaccommodatie. Na de nodige onderhandelingen geeft de Gemeente Bladel uiteindelijk toestemming om de oude houten noodlokalen van het Pius X College ter beschikking te stellen van de vereniging. Tegenslag in de vorm van brand in die noodlokalen en het omwaaien van de enkele lokalen tijdens een zware storm, is voor het toenmalige bestuur aanleiding geweest om een lening aan te gaan en een stenen gebouw te bouwen.

Met de nodige zelfwerkzaamheid van de eigen leden, is er op het Sportpark De Groesbocht in Netersel, een mooie boulodrôme gerealiseerd met 6 binnenbanen en ca. 24 buitenbanen. Sinds het gebouw in gebruik is, wordt er gemiddeld genomen op minimaal 4 dagen per week gespeeld aan De Groesbocht.

Steeds meer verenigingen, maar ook andere groepen en families weten “de weg” naar ons boulodrôme te vinden.

Met trots zeggen we dan ook dat DSP een meer dan sociale functie binnen Netersel en de Gemeente Bladel vervult.

Ook u wordt uitgenodigd om eens heerlijk te komen pétanquen op onze accommodatie.

Onze clubavonden zijn op dinsdag- en vrijdagavond (vanaf 19.30 uur).

  • OPENINGSTIJDEN: Dinsdagen 19.00 - 23.00 uur; Vrijdagen 13.00 - 16.00 uur
  • Zaterdag 04 juni: Promotie toernooi Doubletten - Iedereen mag meespelen!
  • Dinsdag 21 juni: Clubkampioenschap Tireren
  • Dinsdag 12 juli: Clubkampioenschap Téte a Téte
  • Vrijdag 15 juli: Uitwisseling met Okra Arendonk in Arendonk
  • Donderdag 18 augustus: 50+ doublettentoernooi bij DSP
  • Zaterdag 27 augustus: LADIES DAY - Ladies only!